Landschapsfotografie
Wil je meer weten over landschapsfotografie en geweldige landschapsfoto’s maken? Lees alle handige tips die je verder helpen om als landschapsfotograaf nog meer uit je foto’s te halen!
Wat is landschapsfotografie?
Landschapsfotografie is een vorm van fotografie waar diverse soorten landschappen worden gefotografeerd. Vaak worden deze landschapsfoto’s voor tijdschriften en brochures van reisbureaus gebruikt. Een geweldige eerste indruk van een land, gebied of streek is essentieel. Op deze manier maken zij het voor hun potentiele klanten aantrekkelijk om een reis te boeken.
Daarnaast zijn foto’s van landschappen ook een geweldige decoratie aan de muur. Denk bijvoorbeeld aan die ene vakantie met die luchtblauwe zee. Bewandel nog een keer die uitdagende berg naar het geschiedenisrijke kasteel. Met andere woorden: de locatie herleef je met de juiste landschapsfoto
Hoe fotografeer ik landschappen?
Een goede landschapsfoto begint natuurlijk bij een goede voorbereiding. Naast dat je alle benodigheden en accessoires in orde hebt (hierover zo meer), zijn er meerdere zaken om rekening mee te houden. Doe onderzoek naar de locatie waar je gaat fotograferen. Bezoek de locatie en bekijk landschapsfoto’s van andere fotografen.
Als landschapsfotograaf ben je eigenlijk ook een soort weersvoorspeller. Dat betekent dat je een grondige check doet naar de weersverwachtingen van de dag van de shoot. Het weer bepaalt natuurlijk het licht.
Maak daarnaast ook gebruik van een filters voor landschapsfotografie. Kies bijvoorbeeld voor een grijsverloopfilter, zodat je makkelijker met hoge contrasten fotografeert. Deze contrasten ontstaan mede door het natuurlijke licht, een felle lucht of donkere voorgrond. Een grijsverloopfilter balanceert in feite de belichting, waardoor het resultaat nog beter wordt!
Minimalistische landschapsfotografie
Wil je nog een stapje verder gaan, bekijk dan eens de minimalistische landschapsfotografie. In dit geval: less is more! Deze vorm van fotografie realiseer je door minimalistische landschappen te fotograferen. Vaak werkt hier een zwart wit foto ook erg goed bij. Daarnaast gebruik je een hoog contrast voor een nog beter resultaat.
Het doel van minimalisme in een landschapsfoto is een kalm en rustig beeld te vangen, maar het landschap nog steeds interessant te houden. Aan de hand van compositie en symmetrie maak je een foto minimalistisch. Voorkom dus wel dat de foto niet te saai wordt. Speel met de voorgrond in de compositie en daag jezelf uit door met harde contrasten te werken!
De kracht van een minimalistische foto ligt in de lege ruimtes. Deze lege ruimtes zuigen je naar het onderwerp dat centraal staat in de landschapsfoto. De leegte boeit doordat rust gecombineerd wordt met een zekere vorm van focus. Namelijk de focus naar de simplistische structuur van het landschap dat je wilt communiceren op je foto.
Welke lens voor landschapsfotografie
Een belangrijk onderdeel binnen de landschapsfotografie is dat de lens bij jouw camera past. Dus welk objectief gebruik jij voor landschapsfotografie? Allereerst is het essentieel om dit te weten: er bestaan twee camera’s, namelijk een camera met een fullframe sensor en een camera met een cropfactor.
Heb je nog geen keuze gemaakt? Bedenk dan eerst welke camera je voorkeur krijgt. Kies voor een full frame camera als je weinig ruis op de foto wilt (hogere beeldkwaliteit), volledige dekking que beeldhoek en een kleine scherptediepte wilt. Ideaal voor als je in donkere omgevingen fotografeert.
Kies voor een crop lens als je een lager budget hebt. Deze lens is prima voor landschapsfotografie, maar kent wel enkele nadelen. Een daarvan is dat het minder goed te gebruiken is in lichtgevoelige omgevingen.
Daarnaast heb je een kleinere sensor dan de fullframe heeft, waardoor het een kleinere beeldcirkel geeft. Je hebt in feite hetzelfde beeld, maar dan groter in beeld. Niet zo’n probleem natuurlijk, maar wel handig om mee te nemen in jouw keuze!
Hoeveel millimeter lens heb ik nodig?
Zonder dat je teveel in technische details hoeft te treden, is het wel handig om te weten welke lens het beste bij jouw camera past! Dus wat voor camera heb jij? Voor een fullframe camera raadt men vaak een 14mm lens aan. Een crop camera is ideaal voor een Tamron 10-24mm lens.
Welke instellingen bij landschapsfotografie?
Je hebt een keuze gemaakt in welke soort lens je gaat gebruiken. Dus ben je er al? Bijna! Laten we verder gaan met welke instellingen je bij landschapsfotografie nodig hebt. Start daarom ook met de manuele (handmatige) stand van de camera, omdat je dan maximale controle over het resultaat krijgt. Maar wacht! We hadden het net over de verschillende lensen, weet je nog? Want afhankelijk van het soort lens dat je hebt, bepaal je het diafragma. De ene lens heeft namelijk een ander f-getal nodig dan de ander. Niet omdat het per se moet, maar doordat het resultaat dan beter wordt.
Een spiegelreflex met een cropfactor stel je rond de f/8 in. Bij een full frame kies je hogere f-waarde van rond de 14, zodat je een nog kleiner diafragma krijgt en dus een grote scherptediepte. Als je voor de f/14 kiest, kan je ook een hogere ISO hanteren en een langere sluitertijd. Veel landschapsfotografen adviseren echter wel een zo’n laag mogelijke ISO. Maar hierin geldt ook: experimenteer wat voor jou het beste werkt!
Scherpstellen bij landschapsfotografie?
Afhankelijk van de compositie en het resultaat dat je voor ogen hebt, bepaal je waar je op scherpstelt. Daarnaast speelt de lens die je gebruikt natuurlijk ook een rol. Kies dus voor de juiste lens en speel met het diafragma, zodat je kan bepalen wanneer je lens het scherpst is.
Welk statief voor landschapsfotografie?
Voordat je een statief kiest, is het wellicht handig om te weten waarom deze belangrijk is voor landschapsfotografie. Allereerst biedt een statief meer stabiliteit, mits je de juiste kiest. Bespaar dus niet op een goed statief, want het geeft betere composities. Deze moet stevig staan op de grond, omdat je vaak foto’s maakt onder lastige lichtomstandigheden met langere sluitertijden.
Een statief van carbon of aluminium maakt niet veel uit. Een carbon statief is wel minder zwaar, waardoor het eenvoudiger wordt om mee te nemen. Daarnaast kan aluminium erg koud worden, wat het minder prettig maakt om te verplaatsen.
Ook is het zeer aan te raden om met een draadontspanner te werken. Deze zijn metname handig als je vroeg in de ochtend of aan het einde van de dag fotografeert, omdat je de camera dan niet hoeft aan te raken. Dit zorgt voor meer stabiliteit en dus een betere landschapsfoto.
Landschapsfotograaf Nederland vinden?
Vind je landschapsfotografie erg interessant, maar laat je het liever aan een echte professional over? Kies dan voor een landschapsfotograaf! Deze fotograaf weet precies waar hij of zij rekening mee moet houden en begrijpt hoe de essentie van een gebied adembenemend wordt gevangen. Neem nu contact met ons op of check onze lijst met beschikbare professionele fotografen!