Bokeh: de magie van het bokeh effect
To bokeh or not to bokeh? In de portretfotografie hebben we hier allemaal mee te maken! Maar wat is bokeh? En wat is het bokeh effect? Lees snel verder!
Wat is het bokeh effect?
Hoewel bokeh voor de kwaliteit van de onscherpte in de achtergrond van een foto staat, is het bokeh effect direct te herkennen aan de ronde wazige bollen in de achtergrond van de foto. Super handig!
Want in de portretfotografie wil je natuurlijk dat het model centraal staat. Een goede bokeh achtergrond zorgt er voor dat het onderwerp alle focus in de portretfoto krijgt zonder dat de achtergrond deze verstoord.
Hoe krijg je het bokeh effect?
Hoe fotografeer je bokeh? Als je een bokeh effect wilt, werk je met een groot diafragma. Het diafragma is de lensopening van jouw camera, welke je kan instellen met f-waardes.
Heel eenvoudig gezegd: hoe groter het diafragma hoe groter en waziger de bollen op de achtergrond. Hierdoor is het onderwerp van de foto scherp en schep je een soort van lichtjes achtergrond.
Kies voor een lagere f-waarde van minder dan f/2. Dat betekent dus dat je bij voorkeur een lichtsterk objectief nodig hebt met een diafragma tussen de f/1.2 en f/2.8. Heb je geen lichtsterk objectief? No worries! Hier zijn handige trucs en tips voor.
De afstand speelt in het creeeren van bokeh een grote rol. Vergroot de afstand tussen het onderwerp en achtergrond. Hierbij geldt: hoe groter de afstand, hoe beter het resultaat. Speel met de mogelijkheden en test wat voor jou het beste werkt!
Instelllingen voor bokeh
En de instellingen zoals sluitertijd en ISO waarde dan? Je sluitertijd is best situationeel. Je kan je voorstellen dat de ene locatie meer licht heeft dan de andere. Bokeh komt overigens het beste tot haar echt in hoge lichten, wat je kan beinvloeden met de lensopening van je camera. Daarentegen adviseert men die ISO-waarde zo laag mogelijk te houden, omdat het ruis kan veroorzaken.
Bokeh achtergrond: goed of slecht?
Is het dan zo makkelijk? Nou, je wilt wel rekening houden met de kwaliteit van de achtergrond. Wat wordt hiermee bedoeld? Bokeh betekent dus ‘de kwaliteit van onscherpte’. Hiermee wordt bedoeld dat er een onderscheid komt in de kwaliteit van de achtergrond.
Oftewel, een rustige en onrustige bokeh. Leidt de achtergrond af of niet? Let dus goed op dat in de bokeh fotografie de achtergond rustig blijft. Natuurlijk, het is ook een kwestie van smaak, maar het is jammer een onrustige bokeh de aandacht van het onderwerp afleidt.
Bedenk dus goed welke lens je haalt als je het bokeh effect wilt maken. De vorm van de diafrgamabladen beïnvloedt namelijk de vorm van bokeh. Daarnaast kan je experimenteren de verschillende lichtbronnen, zoals lantaarnpalen, koplampen van auto’s en nog veel meer. Kortom, creatief zijn met bokeh is een geweldige manier om jouw artistieke kunsten te tonen!
Welke lens gebruik je voor bokeh?
Om een mooie bokeh te creëren, raadt men een lens aan waarmee je een groot diafragma kiest. Een goede bokeh lens is volgens hen een 50mm 1.8 lens. Als je een objectief met rondere diafragmalamellen gebruikt, produceer je rondere en zachtere bollen.
Je raadt het al: een ronde opening geeft een ronde bokeh. Houd dus rekening met het aantal diafragmabladen, waarbij de lens met minstens 7 bladen het mooiste (sommige beweren zelfs 9 bladen).
Betekenis bokeh en hoe spreek je het uit?
Bokeh is afgeleid van het Japanse woord boke, wat je als ‘bo-kee’ uitspreekt. Boke, of boke-aji, betekent ‘de kwaliteit van onscherpte’. Doordat vele Engelsen het woord verkeerd uitspraken, heeft een ene Mike Johnston in 1997 in het tijdschrift Photo Techniques een ‘h’ erachter geplakt (bron). Op die manier wordt de correcte uitspraak volgens hen bevorderd.
Het bokeh effect zelf maken: houd hier rekening mee!
Je weet nu hoe je het bokeh effect zelf kan maken. Toch is het belangrijk om te benoemen dat het onderwerp van de foto, oftewel het model, ook genoeg aandacht krijgt! Een van de belangrijkste aandachtspunten in de modelfotografie is namelijk de chemie tussen fotograaf en het model. Wil je weten hoe je dit het beste doet? Ontdek hier meer inspiratie >