Sportfotografie

Wat is sportfotografie?

Sportfotografie is vaak van toepassing op professionele sporters, waarbij je als sportfotograaf kenmerkende momenten van bijvoorbeeld een wedstrijd met een sportfoto vangt. Van paardensport tot voetbal, naar wielrennen en alle sporten die je kan bedenken! Als sportfotograaf ben je op zoek naar actie en emotie. Jij zoekt hét moment!

Hoe maak ik een goede sportfoto?

Een goede sportfoto vangt een bijzonder moment van de wedstrijd. Dus houd je aandacht er goed bij en je ogen open! Daarnaast is het de vraag in hoeverre je de achtergrond bij de sportfoto gaat betrekken. Met andere woorden: voegt de achtergrond iets toe met het doel van de foto? Bij een voetbalwedstrijd kan het een ware toevoeging zijn om het publiek bij de foto te betrekken.

Aan de andere kant kan je als sportfotograaf in sportzalen belanden die minder mooi zijn. Denk bijvoorbeeld aan kleurloze muren, opbergruimtes van sportmateriaal en ga zo door. In dat geval kan een onscherpe achtergrond beter van toepassing zijn. Lees hier zo meer over.

Hoe een voetbalwedstrijd fotograferen?

Als je tijdens een voetbalwedstrijd gaat fotograferen, is het aan te raden om met bepaalde zaken rekening te houden. Ten eerste is het natuurlijk fantastisch als je hét moment van de wedstrijd weet te fotograferen. Schiet dus mooi veel actiefoto’s, zodat je voldoende keuze hebt.

 

Daarnaast is het aan te raden om een sluitertijd van rond de 1/1000 te hanteren. Dat neemt natuurlijk niet weg dat je jezelf kan uitdagen om met dit te spelen. Wil je meer weten over de instellingen voor sportfotografie? Lees dan het volgende onderdeel! 

Welke instellingen voor sportfotografie?

Doordat sport binnen en buiten wordt gespeeld, dien je rekening te houden met het licht. Je kan je voorstellen dat je voor indoor sportfotografie andere instellingen gebruikt dan bij een buiten sport. Gebruik ten eerste autofocus, omdat het een snelbewegend onderwerp scherp fotografeert.

Verder helpt als je zoveel mogelijk foto’s van het moment schiet. Kies voor de burst modus op je camera, zodat je genoeg materiaal hebt om de beste foto uit te kiezen. Dit zorgt er namelijk voor dat er in een korte tijd veel foto’s worden gemaakt. 

Houd er daarnaast rekening mee dat bij het fotograferen van binnen sport er weinig licht aanwezig is. Stel het diafragma, sluitertijd en ISO dan juist in! Dus welke instellingen gebruik je dan voor sportfotografie?

 

sportfotografie hockey

Diafragma bij sportfotografie

Het diafragma is de grootte van de lensopening. Hoe groter de lensopening, hoe meer licht er op de sensor van de camera valt en de grootte van het scherptegebied. Het diafragma wordt met een f-waarde aangeduid.

Als je in een sportzaal fotografeert, is het aan te raden om met een groot diafragma je foto’s te schieten. Men raadt vaak een lage f-waarde van 4 (of lager) aan. Natuurlijk kan je hiermee spelen, omdat het licht in iedere zaal anders is. Daarnaast heb je een kleiner focusgebied, waardoor je die grauwe zaalmuren onscherp op de foto ziet. Dit noem je ook wel een kleine scherptediepte.

Welke sluitertijd bij sportfotografie?

Vaak wordt er bij sportfotografie een snelle sluitertijd van 1/1000 aangeraden. Hierdoor zorg je ervoor dat het beeld ‘bevriest’, zodat je sportfoto scherp is. Maar weet wel, dit kan nog veel sneller! Als je voorkeur naar meer beweging in de foto gaat, kies dan voor een langere sluitertijd van bijvoorbeeld 1/100. Zo vang je daadwerkelijk de beweging van de sporter.

Kies bij een korte sluitertijd wel voor hoge ISO waarde van minstens 3200, mits dit een indoor sport is. Houd wel rekening met de ruis die op de foto kan ontstaan. Als er voldoende licht is, kies dan voor een lage ISO van 1600. Dit kan, afhankelijk van het licht, lager zijn. Pin je dus niet vast op deze instellingen en speel met hiermee!

Hoe word je sportfotograaf?

Lijkt het je wat om meer te leren over sportfotografie en sportfotograaf te worden? Laat je inspireren door deze tips!

  •           Leer de basics van fotografie: het is essentieel om de basistheorie te leren. Denk bijvoorbeeld over de belichtingsdriehoek (diafragma, sluitertijd en ISO), belichting en witbalans.
  •            Bezoek sportwedstrijden en evenementen: als sportliefhebber geniet je natuurlijk al van diverse sporten. Blijf dit doen! Bedenk wel dat je als sportfotograaf met een andere pet bij een wedstrijd zit dan als supporter. Leer op een bepaalde manier te kijken naar deze evenementen en probeer hét moment van de wedstrijd vast te stellen. Zodra je daar beter in wordt, ga dan een portfolio maken.
  •            Bouw een portfolio op: start gewoon met foto’s schieten! Als je beter in sportfotografie wordt, kan je overwegen een portfolio op te bouwen. Probeer je daarnaast in een sport te specialiseren, zodat je daar voet aan de grond krijgt.
  •            Passie en plezier: misschien wel het meest belangrijke: geniet van sportfotografie! Natuurlijk, je hebt wat theorie en zaken om rekening mee te houden. Maar het zorgt ervoor dat het resultaat steeds verbluffender en mooier wordt. Dan kan je van je hobby nog eens echt je werk maken.

Sportfotograaf inhuren?

Wil jij je liever op de wedstrijd focussen? Kies dan voor een sportfotograaf die de sport goed kent. Ideaal als je sportfoto’s nodig hebt voor sportbladen, social media en websites! Een professionele sport fotoshoot zorgt voor een kenmerkend moment in de sport. Hij of zij weet dan op welke momenten er actie komt. Daarnaast is een sportgotograaf op de hoogte van het laatste nieuws en kan die meer context op de foto vangen!