Profiel foto maken

Hoe kan je altijd een leuke profielfoto maken?

Wil jij altijd een leuke profielfoto maken, maar weet je niet hoe je dit het beste kan aanpakken? Maak met deze handige tips direct een fantastische indruk!

Of je nu voor een informele foto op Instagram, Whatsapp gaat, of een zakelijke profielfoto voor LinkedIn: de eerste indruk zegt alles! Dus hoe kan je een mooie profielfoto maken? Lees snel verder!

Leuke profielfoto

Wat is een profielfoto?

Hoogstwaarschijnlijk weet je wel wat een profielfoto is en hoe je een profielfoto kan maken. Iedereen gebruikt een foto voor zijn/haar social media.

Doordat deze foto op je profielpagina komt te staan, noemen we het een profielfoto.

Maar wist je dit? Een profielfoto heette vroeger portretfoto! Het is eigenlijk een portret voor alle socials. Waarom dit handig is om te weten?

Je hoeft het wiel niet meer opnieuw uit te vinden. Er zijn in de portretfotografie al fantastische ideeën bedacht, zodat je leuk op de foto komt te staan!

Benieuwd naar een van deze ideeen? Ontdek deze hier >>

Wat is een goede Instagram, Facebook en Whatsapp profielfoto?

Een leuke profielfoto voor je Insta, LinkedIn of Whatsapp is natuurlijk waarvoor je gaat! Er is geen goed of fout. Wel is het belangrijk om het doel van je foto helder voor de bril te hebben. Je kan je namelijk voorstellen dat een zakelijke portretfoto er anders uitziet dan een Instagram profielfoto.

Met andere woorden: het belangrijk om na te denken hoe je overkomt. Een goede profielfoto voor Instagram, Whatsapp en LinkedIn is namelijk een foto die iets over je vertelt. Wat zegt jouw profielfoto over je?

Houd er rekening mee dat alle profielfoto’s up to date blijven en representatief zijn aan wie jij bent. Een foto van vijf jaar geleden kan leuk zijn, maar zorgt voor verwarring. Een mooi streven is je profielfoto eens in het jaar aan te passen.

Tips om altijd een mooie profielfoto te maken

 • Draag zo min mogelijk accessoires: het mooiste is dat alle aandacht naar jou gaat. Als je afleidende objecten zoals een zonnebril of veel te grote oorbellen draagt, is dit zonde!
 • Kies voor een rustige achtergrond: een rustige achtergrond zorgt ervoor dat de focus op de geportretteerde (jij dus) komt te liggen. Dit creëer je door een onscherpe achtergrond te hebben!
 • Zie er verzorgd uit: kam je haren, scheer je baard en zorg dat je hygiëne in orde is!
 • Leuke foto poses: houd je rug recht, doe je kin iets naar voren en draai je schouder richting de lens. Op deze manier krijg je het beste resultaat!

Kledingtips voor de foto

Natuurlijk speelt je kledingkeuze een grote rol in een leuke profielfoto. Kies je voor zakelijke of informele kleding? Of wil je juist een vakantiefoto van jezelf waar je in je bikini of zwembroek staat?

Wat je ook kiest, begrijp dat het iets over jou vertelt. Hierin is kleur ook belangrijk. Dit is wie jij bent en zo mogen de anderen jou zien.

Daarnaast zie je vaak niet de schoenen of broek op een profielfoto. Het bovenstuk zoals een T-shirt voor een man kent wel wat aandachtspunten. Het is namelijk een no go als je shirt een te diepe v-hals heeft.

Dit leidt af. Dit geldt natuurlijk ook voor vrouwen. De focus van een profielfoto ligt op het gezicht van de geportretteerde.

Profielfoto maken met Smartphone of camera

Vervolgens bepaal je of je met een camera of bijvoorbeeld een Iphone de foto schiet. En vergis je niet! Fotograferen met je smartphone is een uitstekende keuze! De beeldkwaliteit van jouw smartphone volstaat zeer zeker, want smartphone fotografie ontwikkelt zich astronomisch. Je kan dus prima een profielfoto maken met je Iphone. Daarnaast kan je sneller en eenvoudiger je profielfoto uploaden.

De kwaliteit van een foto is echter wel beter als je voor een camera kiest. In feite maak je dan een portretfoto. Sterker nog, vroeger was een profielfoto gewoon een portret. In de portretfotografie is het wel belangrijk om de camera instellingen juist in te stellen. Het is zonde als je een te drukke achtergrond hebt en je onscherp op de foto staat.

Zonder al te technisch te worden, is het allereerst handig om van een kleinere scherptediepte in je profielfoto gebruik te maken. Houd ook rekening met het diafragma, sluitertijd en ISO waarde. Geen zorgen! Het klinkt lastiger dan het in werkelijkheid is. Deze instellingen kan je mooi overnemen van de portretfotografie. Als je het eenmaal weet, regel je dit binnen no time!

Wil je meer weten over de camera-instellingen voor een leuke profielfoto? Ontdek hier de handige tips! Portretfotografie: de beste tips voor beginners >>

Alle tips nog even op een rij voor een leuke profielfoto!

 • Draag zo min mogelijk accessoires;
 • Kies voor een rustige achtergrond;
 • Zie er verzorgd uit;
 • Kies leuke foto poses en let op je houding;
 • Let op het doel van de foto: zakelijk of informeel;
 • Profielfoto met smartphone of camera maken;
 • Let op de juiste camera-instellingen.

Wat vind jij de beste tips? Mis je nog iets? Deel jouw suggesties!