Hoe het beste de iris van het oog fotograferen?
Hoe het beste de iris fotograferen? Iris fotografie wordt steeds bekender in Nederland! Als Iris fotograaf verwerk je de oogfoto in een waar kunstwerk. Uniek, persoonlijk en eens iets anders.
Onze ogen vertellen altijd de waarheid. Wat een iris fotografie inhoudt en hoe je dit doet? Lees snel verder!
Wat is een irisfoto?
Als Iris fotograaf fotografeer je de iris van het oog. Hierin wordt je iris vergroot, ingelijst en aan de muur gehangen. De iris fotograferen is als het ware een close-up foto van de ogen. Het is een foto van de iris van het onderwerp: van een mens tot een hond, het is voor iedereen.
Maar waar zit de iris? De iris vind je tussen de ooglens en het hoorvlies van het oog. Je herkent dit aan de kleuren in het oog. Dankzij deze unieke kleuren wordt het ook wel regenboogvlies genoemd. De kleurencombinaties lijken soms oneindig, zoals blauw, groen of bruin.
Hoe de iris van het oog fotograferen?
Je behaalt het beste resultaat in de Iris fotografie als je een goede focus op de ogen hebt. Net zoals in de portretfotografie vang je meer als je op de ogen scherpstelt.
Met andere woorden: de ogen moeten scherp staan. Hierdoor is het essentieel om de juiste brandpuntafstand te hebben. Kies dus de juiste afstand!
Als je de afstand hebt bepaald, stel je de camera instellingen in. Vaak wordt een lagere f-waarde geadviseerd. Het liefste lager dan f/5.6. Hierdoor krijg je een grotere lensopening.
Hierin wordt wel een kortere sluitertijd geadviseerd, omdat je anders teveel licht op de sensor valt. Dit kan resulteren in overbelichting, wat vaak het resultaat niet mooier maakt.
Dat betekent overigens niet dat je per se het diafragma op deze manier moet instellen. Andere fotografen adviseren namelijk om hogere diafragma te werken, omdat je dan minder troubles hebt met dat het niet goed is scherpgesteld.
Daarnaast is het handig om een statief te gebruiken. Bij close up fotografie kan de geringste beweging de scherpte van de foto beïnvloeden, waardoor de focus verloren gaat.
Fotografeer dus niet uit de hand en gebruik voor meer stabiliteit een statief.
Hoe werkt iris fotografie?
Als alles gereed is gemaakt, kan je beginnen met het fotograferen van de iris. Doordat je met weinig scherptediepte fotografeert, moet je dus eerst goed scherpstellen op de ogen van het model.
Dit kan een leuke uitdaging worden als je een hond of kat fotografeert. Maar hierover zo meer!
De truc in de iris fotograferen zit vooral in de nabewerking van de foto. Door de ogen te verscherpen, til je de irisfoto naar een nieuw niveau.
Ook kan je de grootte van de pupillen met de hoeveelheid licht bepalen, wat lijkt op het diafragma van een camera. Hoe meer licht op het oog valt, hoe nauwer de pupil. Als je je in een meer donkere omgeving bevindt, worden de pupillen juist wijder.
Verder is het belangrijk dat je niet teveel reflectie in de ogen ziet. Als je de ogen fotografeert, kan je veel van de omgeving terugzien.
Verplaats daarom spullen, voorwerpen en andere afleiders uit het zicht van het model. Op deze manier krijg je een mooiere foto van de iris (ideeën).
Foto iris van je hond
De ogen van een hond vertellen vaak iets over het karakter van de viervoeter. Van een ondeugende blik naar een wazige blik. Daarom is het ook erg leuk om een iris foto van je hond te maken! De belangrijkste tip is deze: heb geduld.
Je kan je voorstellen dat je hond geen idee heeft wat er gebeurt, waardoor die weer een andere kant op kan dwarrelen. Neem zijn lekkerste snoepjes mee en probeer de aandacht hiermee even vast te houden! Lukt het toch even niet? Neem een korte pauze, ga een stukje wandelen en probeer het vervolgens weer.
Hoe het beste de iris fotograferen
Dus wat zijn de beste tips de iris te fotograferen? Hier nog alles op een rijtje!
- Stel scherp op de ogen;
- Stel een lagere f-waarde in;
- Stel een kortere sluitertijd in;
- Gebruik een statief;
- Voorkom reflectie in de ogen;
- Voorkom afleidende objecten in de achtergrond.
Wat vind jij het waardevolste tijdens een iris fotoshoot?