Wat is food fotografie

De ultieme tips voor food fotografie

Wil je meer weten over food fotografie? Verwen nu je ogen met de handige tips in deze food blog, zodat jij de meest aantrekkelijke culinaire foto’s maakt.

Ontdek wat de benodigdheden voor een food fotograaf zijn, welke lens en achtergrond je gebruikt, of voedsel fotografie met een smartphone kan en nog veel meer!

Wat is food fotografie?

Food fotografie is het soort fotografie waarbij de fotograaf op aantrekkelijke wijze eten fotografeert. Het fotograferen van voedsel wordt dan ook steeds populairder. Pinterest, Instagram en Facebook staan vol met deze food foto’s.

Het doel van food fotografie is dat het gerecht er aantrekkelijk en smakelijk uit ziet, zodat je jouw culinaire ervaringen kan delen met anderen. Maar hoe maak je nou die perfecte foto?

Wat heb je nodig voor food fotografie?

Voor food fotografie heb je verschillende benodigheden nodig. Allereerst is het wel handig om te weten dat je niet per se een camera nodig hebt. Hierover zo meer! Maar wat als je nu fotografeert met een camera? Wat heb je dan nodig?

 • Een camera of smartphone;
 • De juiste lens
 • Licht (natuurlijk of studiolicht)
 • Een statief
 • Gerechten, eten of ingrediënten

Welke lens voor food fotografie?

Afhankelijk van wat je voorkeur krijgt, kan je verschillende objectieven kiezen. Veel foodfotografen gebruiken bijvoorbeeld een allround lens.
Een 50mm lens werkt ook prima, doordat deze een meer natuurlijke brandpuntafstand heeft.

Statief voor food fotografie

Gebruik een statief als de lichtomstandigheden niet ideaal zijn of als je geen vaste hand hebt. Als je namelijk met een klein diafragma werkt, heb je een donkerder beeld.

Ter compensatie kan je dan een langzamere sluitertijd instellen.

Als je dan al een beetje beweegt, is het maken van een scherpe food foto onmogelijk. Overweeg in dat geval een statief! 

Achtergrond en ondergrond voor food fotografie?

De achtergrond voor food fotografie hangt af wat je doel is met de foto. Als alle aandacht op het eten moet komen, kies dan voor een rustige (meestal witte) achtergrond.

Als je het leuk vindt om met structuur en kleuren te spelen, test dan een met een robuust houten tafel, een kleurrijke linnen of andere canvasdoeken!

Eigenlijk zijn de mogelijkheden oneindig. Maak hier ook gebruik van! Als foodfotograaf wil je niet altijd dezelfde ondergrond gebruiken, omdat je het graag interessant houdt. Wat je foto ook interessant maakt zijn de juiste accessoires en garnering.

Wil je meer over de achtergrond van een foto weten? Laat je inspireren door bokeh >>

Bord dresseren tips en accessoires

Je bord dresseren zorgt ervoor dat je een restaurantwaardige foodfoto kan maken. Het oog wilt natuurlijk ook wat. Het mag een waar kunstwerk worden!

Transformeer de food foto tot een geweldig resultaat door het bord mooi te dresseren en interessante accessoires erbij te betrekken. 

Food foto
 • De kleur en het vorm bord: voordat je daarmee aan de slag gaat, bedenk allereerst welk kleur en vorm bord je gaat gebruiken. Lichte borden hebben weinig effect als je licht eten fotografeert. Kies daarom voor contrast! Daarnaast is de compositie aantrekkelijker als je de vorm van het bord aan het voedsel aanpast; gebruik voor ronde ingrediënten een rond bord. 
 • Versier een sierlijk bord: Een simpele en treffende manier om je bord te dresseren, is door met saus het bord te versieren. Het is een krachtig visueel element in de presentatie van een gerecht. Met die reden doen veel toprestaurants dit ook! Schilder een sierlijke of rechtlijnige vormen, waardoor het een écht kunstwerk wordt.
 • Gebruik verse ingrediënten: stel je nu eens voor dat je een heerlijke tomatensoep presenteert. Dan is het erg leuk om verse tomaten bij de foto te betrekken. Ook kan je naast het bord creatief bezig gaan met complementaire accessoires, zoals warmkleurige kaarsen, servetten met lipstick en andere attributen.

Welk licht voor food fotografie

Het klinkt een beetje gek, maar het licht is het meest belangrijke ingredient om jouw gerechten aantrekkelijk te fotograferen. Door bijvoorbeeld naast een groot raam het eten te fotograferen, maak je al aantrekkelijke foto’s. Ook krijg je een mooie foto door het handmatig te overbelichten.

Waarom de overbelichting zo krachtig is? Deze simpele tip zorgt er namelijk voor dat je eten verser oogt. Als je op de automatische stand fotografeert, zal je camera de food foto donkerder maken. Hierdoor ziet het er minder appetijtelijk uit.

Wil je toch voor een professionelere setting en ga je met een daglicht set aan de slag? Vergeet dan niet om een diffuser (of een wit laken) te gebruiken, zodat het licht zachter is en weerspiegeling voorkomt.  

Bonus tip: maak je eten nog aantrekkelijker met specular highlights. Door het eten glanzend met bijvoorbeeld olijfolie of water te maken, zorgt het licht ervoor dat het eten nog verser en aantrekkelijker oogt!

Food fotografie met je smartphone

Food fotografie met je smartphone is misschien we de meest gebruikte manier om foto’s te maken van eten. Niet iedereen heeft namelijk zin om een grote tas met cameraspullen mee te nemen naar bijvoorbeeld een restaurant. Dan is een Iphone veel makkelijker! Maar hoe kan je dit het beste doen? Lees hier een paar handig en praktische tips, zodat jij zonder camera de mooiste foto’s maakt.

 • Gebruik geen flitser: het is erg verleidelijk om je eten te fotograferen met een flitser als je in een donkere ruimte zit. Volgens sommige foodfotografen een echte don’t, omdat het hard licht is. Zij menen dat zo’n foto dan niet aantrekkelijk oogt.
 • Wees creatief met het licht: maar waar vind je dan wel het juiste licht? Simpel! Kies zacht licht. Pak bijvoorbeeld een kaars, zodat je met zacht licht kan fotograferen. Daarnaast kan je ook met ‘slimme lampen’ (zoals Philips Hue lampen) zachter licht maken, omdat je de kleurtemperatuur kan instellen.
 • Kies de juiste hoek: fotografeer je eten van de boven- en voorkant. Maar hoe kies je dan de juiste hoek? Deze vraag kan je het beste beantwoorden als je weet wat je precies wil laten zien.
 • Let op het kleurgebruik: kies opvallende kleuren om je foto interessant te maken. Denk bijvoorbeeld aan een knalrode peper of een grasgroene paprika. Hierdoor maak je van je foto een extra groot feest!
 • Maak veel foto’s: je kan nooit te weinig foto’s hebben van he eten. Fotografeer genoeg materiaal, waardoor je uit genoeg foto’s kan kiezen.

Wat vind jij de handigste tips om mee aan de slag te gaan?