Tips Insecten fotograferen

De beste tips om insecten te fotograferen

Ben je op zoek naar de beste tips insecten fotograferen? Ontdek de wereld van de kleine beestjes! Van mieren tot kevers, naar vlinders en bijen. Het wemelt van de insecten.

Ga aan de slag met deze praktische tips en schiet de mooiste foto’s. Maar waar moet je dan allemaal op letten? Lees snel verder!

Tip 1: De juiste sluitertijd instellen bij insecten fotograferen

Het is aan te raden om een snellere sluitertijd te gebruiken, zodat er een betere belichting is en scherpte gewaarborgd blijft. Je kan je voorstellen dat insecten nogal beweeglijk zijn. Bij een kortere sluitertijd ‘bevries’ je als het ware het beeld, waardoor je scherpere foto’s krijgt.

Tip 2: Maak macroportretten

Velen weten het niet, maar je kan geweldige portretten in macrofotografie schieten. Kies met die reden niet voor een autofocus, maar voor het handmatig scherpstellen van je camera.

Vervolgens stel je een groot diafragma in (lager dan f/5.6), een lage ISO waarde tussen de 50 of 200 en dus een korte sluitertijd (je kan hiermee spelen).

Kan je dan ook voor een ander diafragma kiezen? Dat kan! Als je meer de achtergrond bij de foto wil betrekken, ga dan voor een hogere f-waarde. Houd er dan wel rekening mee dat je achtergrond niet te druk wordt. 

Tip 3: Fotografeer in RAW

Misschien heb je er ooit van gehoord: fotograferen in RAW. Je kan op de twee manieren je foto’s opslaan: RAW en JPG (ook wel JPEG). Dit zijn bestandstypes hoe je informatie van de foto opslaat. Het voordeel aan een RAW-foto is dat je meer ruwe data opslaat dan een JPG-bestand.

Je creëert in feite meer mogelijkheden in de nabewerking van de foto’s, omdat je meer kwaliteit in de foto hebt. Verdiep je dan wel in een bewerkingsprogramma zoals Lightroom.  

Tip 4: Vliegende insecten fotograferen

Het fotograferen van vliegende insecten is voor iedereen die van een uitdaging houdt! Maar dat maakt macrofotografie juist zo leuk!

Deze beestjes zijn vaak snel en erg beweeglijk. Er van uitgaande dat alle instellingen van de camera goed zijn ingesteld, heb je vooral veel geduld nodig.

Het voordeel wel is dat deze vliegende wezentjes vaak een patroon volgen, waardoor ze steeds op dezelfde plek terugkomen. Let wel even op als je een groter insect fotografeert, zoals een libelle, een telelens handiger is dan een macrolens.

Tip 5: Dichtbij fotograferen

 Om kleine onderwerpen zoals mieren mooi op ware grootte te vangen, helpt het enorm om dichtbij te fotograferen. Een groot voordeel hiervan is, is dat je niet per se een macrolens nodig hebt!

Hierdoor hoef je geen spiegelreflex camera aan te schaffen. Als je met een compactcamera op een korte afstand fotografeert, schiet je al mooie foto’s!

Vliegende insecten fotograferen

Tip 6: Kies de juiste close-up lens

Als je wel voor een macrolens kiest, is het belangrijk dat je de juiste close-up lens gebruikt. Deze lens zorgt dankzij de beeldverhouding van 1:1 ervoor dat je het insect levensecht fotografeert. Dat betekent dat het onderwerp in werkelijkheid net zo groot op de sensor van je camera valt.

Tip 7: Experimenteer, probeer en leer!

De wereld van het fotograferen van insecten staat bol van kansen! Overal waar je kijkt, vind je wel een beestje. Ga op onderzoek uit in je omgeving: zoals binnenshuis, tuin en natuurlijk het dichtstbijzijnde bos. Experimenteer met de compositie en met de achtergrond.

Bonus tip: Kies een rustige achtergrond

Nog meer tips insecten fotograferen? Jazker! Veel macrofotografen kiezen namelijk in hun foto’s voor een rustige achtergrond. Oftewel, een onscherpte achtergrond die een kleine scherptediepte hebben. Hierdoor creëer je het zogenaamde bokeh effect, wat zachte, wazige lichtpuntjes op de achtergrond van de foto geeft. Let wel op dat het niet te druk wordt, zodat alle aandacht naar het onderwerp gaat!

De beste tips insecten fotograferen

Dus wat zijn de beste tips om insecten te fotograferen? Hier nog alles op een rijtje!

  1. De juiste sluitertijd instellen bij insecten fotograferen
  2. Maak macroportretten
  3. Fotografeer in RAW
  4. Vliegende insecten fotograferen
  5. Dichtbij fotograferen
  6. Kies de juiste close-up lens
  7. Experimenteer, probeer en leer

Wat vind jij de beste tips insecten fotograferen?