Zwart wit portretfoto

De beste manier om een zwart-wit foto te maken

Als portretfotograaf krijg je er vast eens mee te maken: een zwart wit foto. Zwart wit portretfotografie is dan ook iets wat velen graag doen, omdat je de emotie van de geportretteerde net even anders dan een ‘normale’ portretfoto vangt.

Je kan spelen met hard licht, wat sterke lijnen en een mooi contrast in het gezicht geeft. Of je nu een portret van een kind, vrouw of man fotografeert: zwart wit portretfoto’s tillen het naar een nieuw niveau!

Zwart wit foto: hoe deze foto’s maken?

Er zijn twee manieren om een zwart wit foto te schieten: met de monochroom stand en een kleurenfoto naar zwart wit omzetten met Photoshop. De monochroom stand is een modus die de foto automatisch naar zwart wit omzet. Eigenlijk scheelt deze modus je veel tijd.

Toch raadt men deze stand af, omdat het niet ’t optimale resultaat geeft. Deze modus kan de kwaliteit van de foto namelijk beïnvloeden. Daarnaast heb je geen controle over het resultaat. Met die reden is het aan te raden om de foto eerst in kleur te fotograferen en vervolgens naar wens te bewerken in Photoshop. Hierover zo meer.

De monochroom stand kan wel helpen om je een indruk te geven van het eindresultaat. Dus vergeet deze modus niet! Tenslotte is het aan te raden om in RAW te fotograferen. Zeker als je naderhand nog de foto gaat bewerken. Een RAW bestand slaat namelijk meer informatie op dan een JPEG bestand, wat uiteindelijk waardevol is tijdens het bewerken!

Minimalistisch fotograferen: het geheim van zwart wit fotografie!

Natuurlijk, er zijn meerdere ingredienten die een zwart wit portret kunnen maken of breken. Maar als portretfotograaf ligt de focus natuurlijk op een ding: het model! Een manier om de aandacht goed vast te houden, bestaat dan ook zeker! Ontdek de kracht van minimalistische foto’s.

Bij minimalisme ligt de focus op slechts één onderwerp. Minimalistische fotografie draait om de kunst van het weglaten. Het gaat hand in hand met zwart wit foto’s, omdat er veel gebruik van witruimte wordt gemaakt.

Deze witruimte zorgt ervoor dat de essentie van de foto naar voren komt en de aandacht veelal naar het model gaat. Op deze manier kan je bijvoorbeeld de emotie van de persoon versterken. Precies wat je in een portretfoto op doelt, toch? 

Hoe maak je een foto zwart wit in photoshop?

Dus je hebt je portretfoto’s geschoten: hoe maak je dan een foto zwart wit in Photoshop? Er zijn diverse methodes voor het omzetten van je kleurenfoto naar zwart wit foto. Van ingewikkelde naar eenvoudige manieren, tot snelle en lange Photoshop sessies. Hieronder lees je enkele voorbeelden.  

Een van de snelste manieren om een kleurenfoto naar een zwart-wit foto om te zetten, is de grijswaarden (grayscale) modus in te stellen. Hierdoor heb je echter geen invloed op het eindresultaat, omdat je niks meer kan aanpassen.

Ook kan je de portretfoto omzetten met een laagmasker. Deze methode is voor vele fotografen de meest favoriete keuze, omdat je de meeste bewerkingsvrijheid hebt! Open de originele kleurenfoto, klik op de halfgevulde cirkel in het lagenpaneel en kies de optie Black & White. Vervolgens kan je spelen met het lagenvenster.

Tenslotte is het aan te raden om met lage ISO waardes te schieten. Op deze manier voorkom een korrelige structuur in de foto en behoud je meer de kwaliteit in de pixels. Tenzij dat natuurlijk het doel van de portretfoto is, biedt het je meer controle tijdens het bewerken.

Hoe maak je een zwart wit foto met kleurenaccent?

Soms geeft het een adembenemend effect als je een voorwerp nog in zijn originele kleur behoudt. Dan is de volgende tip precies iets voor jou! Een zwart wit foto kan je al eenvoudig naar kleur omzetten met de app Colorsplash. Hierdoor kan je een gedeelte van de zwart wit foto inkleuren.

Het mag ook best een makkelijker en snel gaan! Je opent je kleurenfoto in de app, waarbij deze automatisch in zwart wit wordt omgezet. Vervolgens klik je met je vinger op de plek waar je oorspronkelijke kleuren wil hebben. Klaar is Kees!

Hoe ga jij jouw zwart wit foto maken?