Foto bewerken

Foto bewerking: hoe het beste een foto bewerken

Denk je aan foto bewerking, dan denk je misschien direct aan een duur bewerkingsprogramma. Maar is dat echt zo? Want een foto bewerken kan al snel en eenvoudig. Hoe je dat doet? Lees snel verder. Nu kan jij je kerst of zomer foto ook als een echte professional bewerken!

Hoe een foto bewerken?

Er zijn verschillende methodes en manieren voor foto bewerking. Eigenlijk is fotobewerking niet (meer) zo lastig. Online bewerken, met een app en zelfs met een Iphone. Alles is mogelijk! Doe je het liever toch op de ouderwetse manier? Gebruik dan Photoshop.

Foto bewerking online: welk programma om foto’s te bewerken?

Voor online foto bewerking bestaan er veel handige websites en tools. Sommige moet je downloaden en andere hoef je alleen je foto te uploaden. Het enige dat je hoeft te bedenken, is of je even snel de afbeelding gaat aanpassen of écht hardcore aan de slag gaat!

IrfanView

Een handig en klein softwareprogramma is IrfanView. De bewerkingsmogelijkheden verschillen van roteren en het formaat aanpassen, tot het toepassen van diverse filters.

Het programma IrfanView is relatief klein, waardoor het uitermate geschikt is voor het snel bewerken van foto’s.

Om IrfanView te downloaden, ga je naar hun website en binnen no time kan je aan de slag. Daarnaast is deze software ook in het Nederlands als download. Verder kan je nog diverse plugins downloaden als je naar meer opties verlangt.

Foto aanpassen zonder software

Soms heb je geen zin om software te downloaden. Gebruik dan snelle websites zoals www.fotoaanpassen.nl. Je kan je foto snel online bewerken door filters, effecten en andere basisbewerkingen toe te passen.

Ook kan je kleuren kwantificeren en RGB-aanpassingen maken. Ideaal als je geen kennis van bijvoorbeeld Photoshop hebt. Ook een handig als je foto’s met tekst gaat bewerken.

Photoshop voor beginners

Er is veel mogelijk met het programma Photoshop. Denk aan werken met lagen, afbeeldingen verkleinen en vergroten, kleuren bewerken, foto’s samenvoegen en ga zo door! Maar een programma met zoveel functies… waar moet je beginnen?

Werken met lagen in Photoshop

In Photoshop kan je met lagen werken. Deze lagen kan je bewerken, dupliceren en verwijderen. Hierdoor bepaal je dus precies wat je op de foto wil zien en wat niet.

Voordat je hiermee aan de slag kan gaan, moet je deze eerst aanzetten. Dit kan je eenvoudig doen met de sneltoets F7 of in het menu Lagen aan te zetten.  Deze lagen kan je aan en uitzetten door op het oogje te klikken

Afbeelding verkleinen en vergroten

Om een afbeelding aan te passen, open je eerst de betreffende foto in Photoshop (met CRTL + O).

Als je een afbeelding gaat verkleinen, selecteer je in het menu afbeelding > afbeeldingsgrootte en klik je op ALT + CRTL + i. Verklein nu de afbeelding.

Wil je de afbeelding juist vergroten? Selecteer de foto door op CTRL + A te klikken. Verder klik je CRTL + T aan om de mogelijkheid vrije transformatie aan te zetten.

Door Shift in te drukken, behoud je de ratio en dus de kwaliteit van de foto. Op deze manier kan je eenvoudig en snel de afbeelding vergroten.

Foto bewerking online

Kleur foto aanpassen in Photoshop

De kleuren binnen Photoshop kan je eenvoudig aanpassen door de functie kleurbereik. Selecteer allereerst het object dat je gaat veranderen met de functie snelle selectie. Kies selecteren en vervolgens kleurbereik. Klik op het venster aanpassingen op kleurtoon/verzadiging. Vervang vervolgens de kleur. Klaar is Kees!

Wil je meer dan alleen een kleuren foto en ben je benieuwd naar hoe je een zwart wit foto maakt? Ontdek deze handige tips >>

Foto’s bewerken en samenvoegen

Ondanks dat er verschillende manieren zijn om foto’s samen te voegen, doen we een poging om het op de meest eenvoudige manier uit te leggen. En ohja! Een handige tip voor het samenvoegen, is door te fotograferen met een statief. Zo hebben alle foto’s precies dezelfde achtergrond!

Open de afbeeldingen die je gaat samenvoegen. Transporteer de foto’s naar Photoshop. Dit kan je doen met het programma Adobe Brigde. Klik binnen Brigde op extra > Photoshop > bestanden laden in Photoshop-lagen… Als het goed is, zie je nu alle afbeeldingen onder elkaar.

Het kan zijn dat de foto’s lichtelijk zijn verschoven, doordat je op de knop van de camera hebt gedrukt. Dit kan je makkelijk oplossen door alle foto’s te selecteren, in het menu op bewerken klikken en lagen automatisch uitlijnen te kiezen. Vervolgens opent er direct een menu. Klik op automatisch en op OK. Nu heb je alle foto’s precies goed uitgelijnd!

Ga nu naar de masker-functie (deze vind je rechts onderin Photoshop) in het lagenpaneel. Als je deze laagmasker aanklikt, zie je dat er bij de foto een klein wit vierkant komt te staan. Nu selecteer je met de kwast-functie het gebied van de oorspronkelijke afbeelding dat je gaat samenvoegen.

Je zal zien dat de zone nu even weg is. Geen zorgen! Deze is niet echt weg maar verborgen. Houd ALT in en klik op het oogje naast de afbeelding. Je ziet nu dat de zone uit de laag is weggehaald. Selecteer nu het laagmasker (het witte vak naast de normale foto) en klik CRTL-i. Je keert nu het masker om en zie je de verborgen zone weer terug.

Als je nu op het oogje klikt, leg je de onderliggende laag aan. Bepaal hoe je de afbeelding uitsnijdt. Klik met je rechtermuisknop op een van de lagen en klik op één laag maken. En voila, de foto’s zijn samengevoegd!

Om het nog duidelijker te maken, is het zeker aan te raden om onderstaand filmpje te bekijken van FotoJeroen.nl! Hierin wordt stap voor stap uitgelegd hoe deze manier van foto bewerking werkt.